Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna) (14 Ιουνίου 1928 στο Ροζάριο, Αργεντινή - 9 Οκτωβρίου 1967 στη Λα Χιγκέρα, Βολιβία), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο κρεβάτι.
Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στην στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις επαναστατικές του θεωρίες στην πράξη. Ο Γκεβάρα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.











Για τα λεφτά τα κάνεις όλα .... μα όλα ...

BBC Panorama - The Secrets of Scientology

BBC Panorama - The Secrets of Scientology










Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Τα θαύματα του Γιαχβέ και ο ποιητής Ιασήρ.

the page contains text of Mark 2:18-26; in Mar...Image via Wikipedia Διαβάζοντας το άρθρο Στάθηκε τελικά ο Ήλιος και η Σελήνη με εντολή του Ιησούς του Ναυή;, κατανόησα ότι οι θαυματουργικές δράσεις των Εβραίων στους πολέμους τους, ήταν απλά ποιητικές ωραιοποιήσεις απλών γεγονότων, καταγραμμένες σε στίχους ασματοποιών παρά ιστορικών καταγραφών.

Και ενώ επιστημονική απόδειξη εννοείται η δικαιολογημένη αρχική κατάσταση, οι μετρήσιμες μεταβολές , το επακόλουθον αποτέλεσμα και οι μετρήσεις να είναι όχι μόνο αποδεκτές κατά τις τιμές τους και τις μεταβολές και τα αποτελέσματά τους, αλλά θα πρέπει να μπορεί ο οποιοσδήποτε άλλος επιστήμονας που ακολουθεί τις οδηγίες, να έλθει στο ίδιο αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο, ο θρησκευτισμός απλά παρουσιάζει τις μεθόδους ως θαύματα μη επαναλήψιμα, απολύτως μη επιβεβαιώσιμα, από κανένα, ακόμα και από τον άνθρωπο που τα περιγράφει ως γεγονότα. (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΝΕΑ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ).

Το άνωθεν χριστιανικό άρθρο λέει πολλά μέσω της σιωπής περί της αρχής διατήρησης της ορμής κατά τη περιστροφή των σωμάτων, περί της αρχής της αδράνειας της ύλης, περί του νόμου της βαρύτητας, περί της μεταφοράς του φωτός με τη μέγιστη ταχύτητα του στο γνωστό μας σύμπαν, με τρόπο ώστε να είναι τόσο κατανοητός όσο και τα χόρτα που μασήσανε και ξεχάσαν να μας πούνε ότι πήραν πριν αρχίσουν να ζούνε τις "αληθινές" τους εμπειρίες, που ήταν τόσο έντονες (αφού κάποια φάρμακα έχουν τοιάυτες ιδιότητες στον ανθρώπινο εγκέφαλο) ώστε να τις περιγράφουν ως "πραγματικά" γεγονότα.

«Στήθι, ήλιε επί την Γαβαών,

και συ, σελήνη, επί την φάραγγα Αιαλών.

Και ο ήλιος εστάθη και η σελήνη έμεινεν,

Εωσού ο λαός εξεδικήθη τους εχθρούς αυτού.

Δεν είναι τούτο γραμμένο εν τω βιβλίω του Ιασήρ

Ιησούς Ναυή 10.11-13


«Και εθρήνησεν ο Δαβίδ τον θρήνον τούτον επί τον Ιωνάθαν... και παρήγγειλε να διδάξωσι τους υιούς Ιούδα τούτο το άσμα του τόξου, ιδού είναι γεγραμμένον εν τω βιβλίο του Ιασήρ

Β΄ Σαμουήλ Α΄17


Enhanced by Zemanta

Η ηθική αξία του Ελληνισμού

Friedrich NietzscheImage via Wikipedia

Revaluations: historical and ideal (1909).

The ethical value of Hellenism.--The influence of philosophy on Greek political life.--The alleged socialism of the prophets.--The higher criticism and the supernatural.--Pascal's wager.--Buckle and the economics of knowledge.--The morals of an immoralist.--Friedrich Nietzsche.--What is agnosticism?

[item image]
(~350 pg)Read Online
(12.2 M)PDF
(6.8 M)B/W PDF
(~350 pg)EPUB
(~350 pg)Kindle
(~350 pg)Daisy
(538.2 K)Full Text
(4.9 M)DjVu

Enhanced by Zemanta

The progress of Hellenism in Alexander's empire (1905)

Alexander and HephaistionImage by █ Slices of Light █▀ ▀ ▀ via Flickr

The progress of Hellenism in Alexander's empire (1905).


[item image]
(~176 pg)Read Online
(2.5 M)PDF
(~176 pg)EPUB
(~176 pg)Kindle
(~176 pg)Daisy
(201.6 K)Full Text
(1.4 M)DjVu
Enhanced by Zemanta

The tale of a tour in Macedonia. Frederick Abbott.

The Balkan peninsula as defined by the Soča-Kr...Image via Wikipedia
[item image]
(~420 pg)Read Online
(18.2 M)PDF
(15.2 M)B/W PDF
(~420 pg)EPUB
(~420 pg)Kindle
(~420 pg)Daisy
(612.7 K)Full Text
(7.2 M)DjVu

Really a historical but also graphical presentation.
I grew up in these places as my parents and grand parents and so on. It shows exactly how the mixture of nations for centuries does not relate to the transfer of passion or affection for education, social skills or indeed common language among them nationals. Greeks were educated, Turks required employed readers and writers, Bulgarians and Serbs were competing for influence among the slavic populations and some other slavs in Vardarska region were totally confused about the origin of their species. Rumanians were seeking an exit to the Mediterranean sea even if this would mean to displace other nationals or acquire them into their influential political sphere. Italians and Britons were accompanied with the French and Russians into the game of superpower influence.

But all the above in a daily presentation of sad, satirical or comical presentation makes an easy reading and an insight to the Balkan politics and life in the beginning of the 20th century.

Στα μέρη που μεγάλωσα εγώ και αρκετοί πρόγονοι μου, εμφανίζει ο Φρεδερίκος Άμποτ, τη κοινωνική κατάσταση μεταξύ των εθνοτήτων που ζούσαν στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Με γραφική περιγραφή, παρουσιάζονται οι διαφορές των εθνικών ομάδων σε επίπεδα καθαριότητας, εκπαίδευσης, ρουχισμού, εργασίας, πολεμικής στρατηγικής, συμμαχιών, γεωγραφικής διασποράς και των σχέσεων μεταξύ των εθνών, αλλά και εντός της κάθε εθνικής ομάδος που ζούσαν στη Μακεδονία το 1900.

Enhanced by Zemanta

A. Meillet. Σύντομη ιστορία της Ελληνικής γλώσσης.


Read Online
(15.8 M)PDF
(14.3 M)B/W PDF
(~286 pg)EPUB
(~286 pg)Kindle
(~286 pg)Daisy
(699.3 K)Full Text
(8.4 M)DjVu


Access to the original book via Aperçu d'une histoire de la langue grecque : Meillet, Antoine

Read about the author Antoine Meillet .

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τα σφαντά της Ελλαδικής οικονομίας

Σε μία συνομιλία με ένα φίλο οικονομολόγο καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα. Το πιθανότερο είναι η χρεοκοπία να έρθει όταν ανατραπεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου είναι ευνοούμενος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα τιμωρήσει όποιον το αμφισβητήσει. Το καρπούζι της οικονομίας θα σκάσει μάλλον στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και η διεθνής κατακραυγή για το Ελλαδικό χάλι θα πέσει όχι πάνω στον Παπανδρέου, αλλά πάνω σε αυτούς που θα τολμήσουν να τον ανατρέψουν και να του ρίξουν ευθύνες. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει. Η τεράστια κρατική περιουσία, ο ορυκτός πλούτος, ο τομέας παραγωγής καθαρής ενέργειας, ο τουρισμός, είναι τομείς της Ελλαδικής οικονομίας που δεν έχουν αξιοποιηθεί σε βάθος και θα μπορούσαν να ανατρέψουν ριζικά το άσχημο κλίμα, εφόσον πρώτα ξηλωθεί ολόκληρο το σκυλαδικό πολιτικό και κρατικό σύστημα, ολόκληρο το δικαστικό, ολόκληρο το παπαδικό σύστημα, ολόκληρη η τοπική αυτοδιοίκηση, ολόκληρο το ακαδημαϊκό σύστημα, και εφόσον κάνει η Ελλάδα εισαγωγή και προαγωγή εντίμων και ηθικών ανθρώπων. Εδώ και ένα σχετικό άρθρο απο το http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/l----r-2010100628546/. Ευχαριστώ τον αγαπητό Μ. που μας το έστειλε.

«Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας»!


Την ώρα που στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία την εκστρατεία της τρόικας να πείσει ότι το ελληνικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα θα πετύχει, ένας από τους εγκυρότερους οικονομικούς αναλυτές διεθνώς προειδοποιεί απερίφραστα, ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη», ενώ η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιλαμβάνει στα… ψιλά γράμματα εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία και σενάρια για τη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του που φιλοξενήθηκε αυτή την εβδομάδα σε πολυσέλιδο αφιέρωμα του “Spiegel” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κεν Ρόγκοφ προεξοφλεί ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτύχει. Σημειωτέον, ότι ο Ρόγκοφ διδάσκει στο Χάρβαρντ και ήταν επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την περίοδο 2001-2003, ενώ πρόσφατα συνέγραψε ένα από πιο επιτυχημένα διεθνώς βιβλία για την παγκόσμια ιστορία των οικονομικών κρίσεων εδώ και οκτώ αιώνες. Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από τον Ρόγκοφ να αξιολογήσει το τελευταίο σχέδιο μεταρρυθμίσεων του μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Ψυχρά και ήρεμα, όπως γράφει χαρακτηριστικά το “Spiegel”, ο Ρόγκοφ δηλώνει: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει πιθανότητα 95% να χρεοκοπήσει και η Ισπανία, ενώ στο χείλος βρίσκεται η Ουγγαρία. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ σοβαρά στην Ανατολική Ευρώπη. Θα έχουμε έναν αριθμό μελών της Ευρωζώνης, που θα κάνουν διάλειμμα για ένα χρόνο στη συμμετοχή τους στο ευρώ. Πολύ ανησυχητική είναι και η κατάσταση στις ΗΠΑ. Οι αγορές θα αρνηθούν να ανεχθούν τόσο υψηλά επίπεδα χρέους».

Ο Ρόγκοφ είναι από τους επιφανέστερους εισηγητές της άποψης, ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να συρρικνωθεί το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, επιστρέφοντας στο μέγεθος που είχε πριν από τρεις δεκαετίες. Και επικρίνει τα προγράμματα διάσωσης χωρών που εκπονούν το ΔΝΤ και οι ισχυρές κυβερνήσεις, όπως το τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αποτρέπουν χρεοκοπίες κρατών για να μην υποστεί ζημιές το οικονομικό σύστημα, αλλά καταλήγουν να δίνουν στις τράπεζες το δικαίωμα να κερδοσκοπούν με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ περνά στα «ψιλά γράμματα» της τελευταίας του έκθεσης για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα ορισμένες εξαιρετικά ανησυχητικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Αξιολογώντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους για τη χώρα από μια οικονομική ανάκαμψη βραδύτερη του αναμενόμενου, το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί πάνω από το 150% του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη λήξη των χρηματοδοτήσεων του διεθνούς δανείου:

n Αν το μάλλον αισιόδοξο βασικό σενάριο του ΔΝΤ για την ανάπτυξη επιβεβαιωθεί, το χρέος θα φθάσει στο 135,5% του ΑΕΠ το 2015, από 130,2% το 2010. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο χρέος του ανεπτυγμένου κόσμου μετά την Ιαπωνία!
n Στην περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη «πέσουν έξω» κατά 1% για την περίοδο ως το 2015, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί το 2015 σχεδόν 20% υψηλότερα, φθάνοντας το 153,4% του ΑΕΠ, που θα είναι η δεύτερη –και με διαφορά- χειρότερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο, επίσης μετά την Ιαπωνία.
n Ουσιαστικά, δηλαδή, το «παραμελημένο» αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων οικονομικής πολιτικής του μνημονίου έρχεται σήμερα να…. στοιχειώσει τα μοντέλα των αναλυτών του ΔΝΤ: αν κάτι πάει στραβά και δεν επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 και μετά, το ελληνικό χρέος θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και η χώρα θα βρεθεί πάλι σε… ραντεβού με την χρεοκοπία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ασφαλώς, ότι η αισιοδοξία που επιχειρεί να μεταδώσει στις αγορές η τρόικα, αναφορικά με την καλή πορεία και τις πιθανότητες επιτυχίας του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος της Ελλάδας αρχίζει να προκαλεί… δυσφορία στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθώς ο υπερβολικός ζήλος εκλαμβάνεται ως προσπάθεια χειραγώγησης των αγορών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και η Moody’s πέρασε στο στόχαστρο επικρίσεων, για τις τελευταίες ενθουσιώδεις δηλώσεις στελέχους της για την Ελλάδα, που έμοιαζαν να προεξοφλούν αναβάθμιση αξιολόγησης της χώρας. «Παραμένω επιφυλακτικός», τόνισε χαρακτηριστικά, σε σημείωμα προς τους πελάτες του, που αναδημοσιεύθηκε από το “Bloomberg”, ο Μπιλ Μπλέιν, επικεφαλής των αναλυτών αγοράς ομολόγων του λονδρέζικου οίκου Matrix.

Χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις θετικές εκτιμήσεις της Moody’s, ο Μπλέιν τονίζει, ότι ο ίδιος προτιμά να δει στοιχεία, δηλαδή αποδείξεις, ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξάνονται, αντί να παρέχεται αμνηστία σε φοροφυγάδες, ή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αρχίζει να επανέρχεται σε ποσοστά επαρκή για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Για κάποιον που δεν είναι εντελώς ηλίθιος», αναφέρει ο αναλυτής της Matrix, «είναι εκτυφλωτικά προφανές, ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας πιθανότατα προβάλλεται με υπερβολικό τρόπο, από όσους έχουν συμφέρον να πείσουν τις αγορές, ότι όλα πηγαίνουν περίφημα στην Ευρώπη. Στην καλύτερη περίπτωση, τα προβλήματα της Ελλάδας εντοπίσθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά δεν έχουν λυθεί»…

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Οι θρησκευτικές σκέψεις των Ελλήνων

The Religious Thought of the Greeks

Ορφέας: Ιστορία των θρησκειών

Orpheus

Ομηρικές αντιγραφές στις επιστολές της Καινής Διαθήκης

Does the New Testament Imitate Homer ?

Παγανιστικός χριστιανισμός

Pagan Christianity

Early Christians - Πρωτοχριστιανισμός: Οι μεταβολές της αμετάβλητης ορθοδοξίας

Early Christians

Χάρτες Πτολεμαίου

Χάρτες Πτολεμαίου-Λατινικό Αντίγραφο part 2

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΛΕΤΣΟΣ

Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός

Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Τα καλλιστεία του Μπίλ Μάχερ

Richard Dawkins - Christmas Lectures

Ep 1: Waking Up in the Universe - Growing Up in the Universe - Richard Dawkins



Ep2: Designed and Designoid Objects - Growing Up in the Universe - Richard Dawkins



Ep3: Climbing Mount Improbable - Growing Up in the Universe - Richard Dawkins



Ep4: The Ultraviolet Garden - Growing Up in the Universe - Richard Dawkins



Ep5: The Genesis of Purpose - Growing Up in the Universe - Richard Dawkins

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Μαθήματα παρουσίασης τεχνολογικών σχεδίων


Tom Rielly delivers a comic send-up of TED2006.


About this talk

Satirist Tom Rielly delivers a wicked parody of the 2006 TED conference, taking down the $100 laptop, the plight of the polar bear, and people who mention, one too many times, that they work at Harvard. Watch for a special moment between Tom and Al Gore.

About Tom Rielly

Traditionally, Tom Rielly closes the TED Conference with a merciless 18-minute monologue, skewering all the speakers with his deadpan delivery, spot-on satire and boundary-less performance (complete with PowerPoint, pratfalls and partial nudity).

Why you should listen to him:

Talk a walk back through the history of digital media, and you'll find our colleague Tom Rielly every step along the way. He entered the mediasphere with a memorable turn in the 1980 film My Bodyguard. A lifelong performer, he soon found a second love in personal computing. He recognized early on the incredible power of Macs, CD-ROMs and the Web, founding Yale's Macintosh User Group in 1984, then working at SuperMac, Farallon and Voyager, among other pioneering companies.

Rielly is perhaps best-known for co-founding PlanetOut, the first digital home for gays and lesbians, which went public in 2004. He also co-founded the influential nonprofit Digital Queers. As TED's Director of Partnerships, Tom now choreographs the wide range of collaborations that help bring TED to life, at the conference and online. But he's found his true vocation as TED's resident satirist, a role he's played for more than a decade.

Since 1995, Rielly has been hijacking the final session of the conference with his whip-smart satire of all the speakers who came before him -- skewering the egos, mocking the flights of fancy, parroting the doomsday predictions, and imagining a world where Al Gore tells him "I can't quit you."

Fearless and unfailingly funny, Tom's lightning performances bring a flash of brilliance to the closing session and draw a standing ovation every time.




Murray Gell-Mann on beauty and truth in physics

Murray Gell-Mann and Maria EitelImage via Wikipedia

Murray Gell-Mann on beauty and truth in physics.


About this talk

Armed with a sense of humor and laypeople's terms, Nobel winner Murray Gell-Mann drops some knowledge on TEDsters about particle physics, asking questions like, Are elegant equations more likely to be right than inelegant ones?


About Murray Gell-Mann

Murray Gell-Mann brings visibility to a crucial aspect of our existence that we can't actually see: elemental particles. He won the Nobel Prize in Physics for introducing quarks, one of two fundamental ingredients for all matter in the universe.

Why you should listen to him:

He's been called "the man with five brains" -- and Murray Gell-Mann has the resume to prove it. In addition to being a Nobel laureate, he is an accomplished physicist who's earned numerous awards, medals and honorary degrees for his work with subatomic particles, including the groundbreaking theory that the nucleus of an atom comprises 100 or so fundamental building blocks called quarks.

Gell-Mann's influence extends well beyond his field: He's a member of the National Academy of Sciences, the American Academy of Arts and Sciences, and the Council on Foreign Relations. He also serves on the board of the Wildlife Conservation Society and is a director of Encyclopedia Britannica. Gell-Mann, a professor emeritus of Caltech, now heads the evolution of human languages program at the Santa Fe Institute, which he cofounded in 1984.

A prolific writer -- he's penned scores of academic papers and several books, including The Quark and the Jaguar -- Gell-Mann is also the subject of the popular science biography Strange Beauty: Murray Gell-Mann and the Revolution in 20th-Century Physics.

"The names alone that Gell-Mann applies to his new theories and formulations reflect his sense of humor, immensely broad range of interests, and deep understanding. The theories themselves say that much more."
PBS



Ο Μαρευ Γκελ Μαν για τον πρόγονο της γλώσσας.


Murray Gell-Mann on the ancestor of language.


About this talk

After speaking at TED2007 on elegance in physics, the amazing Murray Gell-Mann gives a quick overview of another passionate interest: finding the common ancestry of our modern languages.

Μετά την ομιλία του στο TED2007 για την κομψότητα της Φυσικής, ο εκπληκτικός Μάρευ Γκελ Μαν κάνει μία γρήγορη επισκόπηση για ένα ακόμα παθιασμένο του ενδιαφέρον: Ανακαλύπτοντας τον κοινό πρόγονο των σύγχρονων γλωσσών.

About Murray Gell-Mann

Murray Gell-Mann brings visibility to a crucial aspect of our existence that we can't actually see: elemental particles. He won the Nobel Prize in Physics for introducing quarks, one of two fundamental ingredients for all matter in the universe.

Why you should listen to him:

He's been called "the man with five brains" -- and Murray Gell-Mann has the resume to prove it. In addition to being a Nobel laureate, he is an accomplished physicist who's earned numerous awards, medals and honorary degrees for his work with subatomic particles, including the groundbreaking theory that the nucleus of an atom comprises 100 or so fundamental building blocks called quarks.

Gell-Mann's influence extends well beyond his field: He's a member of the National Academy of Sciences, the American Academy of Arts and Sciences, and the Council on Foreign Relations. He also serves on the board of the Wildlife Conservation Society and is a director of Encyclopedia Britannica. Gell-Mann, a professor emeritus of Caltech, now heads the evolution of human languages program at the Santa Fe Institute, which he cofounded in 1984.

A prolific writer -- he's penned scores of academic papers and several books, including The Quark and the Jaguar -- Gell-Mann is also the subject of the popular science biography Strange Beauty: Murray Gell-Mann and the Revolution in 20th-Century Physics.

"The names alone that Gell-Mann applies to his new theories and formulations reflect his sense of humor, immensely broad range of interests, and deep understanding. The theories themselves say that much more."
PBS